Skip to main content
CONTRA LA INTOXICACIÓ DE LA CHE

CONTRA LA INTOXICACIÓ DE LA CHE

Denunciem l’operació de rentada d’imatge de la CHE i del MITECO i exigim la mobilització real dels sediments de Mequinensa i de Riba-roja

Este dilluns passat Maria Dolores Pascual, Presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), anunciava davant dels mitjans de comunicació que comencen les proves pilot de «mobilització de sediments» a la cua de l’embassament de Riba-roja, davant del poble de Mequinensa. Segons la CHE, estes proves formen part de la seua «estratègia per a la gestió integral de sediments de la demarcació hidrogràfica de l’Ebre». Tot i que algú pugui creure que hauríem de celebrar la pretesa mobilització de sediments, fruit de la pressió exercida per les entitats ambientalistes del Delta i pel poble de Mequinensa, denunciem que esta operació no és més que un intent del govern espanyol de rentar la seua imatge. A la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, al govern espanyol i al govern català els diem el mateix de sempre: prou de marejar la perdiu i de voler enganyar a la gent!

Quan analitzem el que estan fent veiem que simplement volen moure una petita part del sediment que molesta davant del poble de Mequinensa i deixar-lo atrapat dins de l’embassament uns metres més abaix. La CHE intenta fer-nos creure que estos sediments se mobilitzaran per sí mateixos junt a les aigües sense corrent del pantà fins a la paret de la presa de Riba-roja situada a uns 20 km més a baix. Per altra banda, les proves per veure si és millor el transport amb camions o amb dragues són una enganyifa: los camions són molt més cars econòmicament i també ambientalment, no calen proves per demostrar això, només han d’escoltar als experts que ho venen repetint durant anys i veure els nombrosos estudis i treballs que així ho demostren arreu del món.

Sense anar més lluny, Juan Pedro Martín Vide (UPC) va fer una investigació al 2004 titulada «Estudio Técnico-Económico de Alternativas del Programa Para Corregir la Subsidencia y Regresión del Delta del Ebro». Martín Vide (2004) va definir els costos de transportar sediments fins al Delta de l’Ebre en euros per metre cúbic (sense tindre en compte el cost d’extreure artificialment els sediments): el transport per carretera sortia a 29,2 euros el metre cúbic (amb el cost addicional de la necessitat de construir molls per carregar els camions); el transport per canonada amb bombeig sortia a 1 euro el metre cúbic; i el transport mitjançant buidatges de l’embassament amb arrossegament controlat de sediments sortiria a 0,54 euros el metre cúbic. Per tant, els números són clars i contundents si l’objectiu és que els sediments arribin al Delta de l’Ebre. Malauradament la CHE només vol actuar parcialment per moure alguns sediments aterrats davant del poble de Mequinensa. I ho fa sabent perfectament que fent-ho d’aquesta manera no ajuda en res al Delta de l’Ebre.

Nogensmenys, sembla que els representants de les institucions espanyoles ignoren les propostes d’implicació del govern català en aquest àmbit: el Departament de Territori ens va informar al 2020 que havia proposat invertir fins a 5 milions d’euros per situar un bypass (canonada amb bombeig) a l’embassament de Riba-roja (amb 4-5 km de canonada, des de la desembocadura del Matarranya fins a la paret de la presa de Riba- roja). Tanmateix, davant la suposada negativa de les institucions espanyoles, el govern català tampoc no ha sabut o no ha volgut defensar la seua proposta ni defensar, per tant, mesures raonables a la Conca de l’Ebre per salvaguardar el riu i el Delta.

Finalment, ni els governants espanyols ni els catalans no diuen absolutament res de deixar passar aigua i sediments pels desaigües de fons de les preses, ni de fer servir la tècnica dels buidatges (com va recomanar el mateix Juan Pedro Martín Vide), ni d’un bypass real i permanent que supere l’obstacle de la presa que està a uns 20 km del poble de Mequinensa, ni del 25% de l’energia que Endesa hauria d’entregar -per contracte!- a preu de cost i no entrega, ni de l’extinció enguany de la concessió de la central hidroelèctrica de Flix... Per tot això, les entitats signants considerem que la proposta de la CHE, dissortadament, no aporta res de bo per avançar en una gestió integral dels sediments a l’Ebre que, per definició, hauria de superar les parets de les preses i fer arribar los sediments al Delta. Només parlen de sediments per poder dir que estan fent alguna cosa, però no tenen cap pla de gestió integral de sediments a la Conca de l’Ebre, ni tan sols de gestió integral dels tres embassaments del tram baix de l’Ebre (Mequinensa, Riba-roja i Flix).

De fet, amb aquestes proves la CHE diu que mourà uns 10000 metres cúbics de sediments: una xifra que no satisfà a ningú. L’1 d’octubre de 2023 la CHE va actualitzar les dades volumètriques de l’embassament de Mequinensa d’acord amb una batimetria realitzada l’any 2022 amb la qual van definir una nova «curva cota-volumen». Segons la CHE la capacitat actual de l’embassament de Mequinensa és de 1373 hm3 (davant dels 1534 hm3 de capacitat original estimada). Això vol dir que aquest embassament ha empresonat (com a mínim) 161 hm3 de sediments: 161.000.000 de metres cúbics de sediments. I la CHE en vol moure 10.000, a l’embassament de Riba-roja, per deixar-los uns metres més abaix... De la mateixa manera, només a l’embassament de Mequinensa s’han perdut 161 hm3 de capacitat de reserva hídrica, i la xifra va creixent amb tot lo que això suposa. Així, Mequinensa ha passat de ser considerat el cinquè embassament més gran d’Espanya a ser considerat el setè. I el problema és igualment preocupant a centenars d’embassaments on no s’han fet batimetries que aportin dades sobre el seu aterrament.

La necessària gestió integral dels sediments de la Conca de l’Ebre no se pot limitar a proves com la del poble de Mequinensa per recuperar profunditat al camp de regates d’aquell municipi, i tampoc té res a veure en moure arenes a la costa. Tal i com apunten els estudis fets fins a la data, la veritable gestió integral dels sediments passaria per fer servir mètodes com el bypass per hidrosucció fins a les preses de Mequinensa i de Riba- roja. Una altra prova raonable seria obrir -amb carrega d’aigua i de sediments- les comportes de Riba-roja i de Flix per fer buidatges que podrien generar un corrent d’aigua suficient per arrossegar els sediments que pretenen moure davant del poble de Mequinensa, així com altres sediments situats al curs del riu i els sediments que aporten allà -constantment- rius com lo Cinca.

En conclusió, si no fan res d’això és perquè no pretenen fer proves reals que avancin en la mobilització de sediments que superin les preses i que arribin al Delta de l’Ebre. Per tant, ens oposem frontalment a la campanya de màrqueting de la CHE i del MITECO perquè és enganyosa, perquè parla de «gestió integral de sediments» sense fer cap tipus de gestió integral. I ens oposem frontalment a les proves que estan fent perquè se suposa que volen estudiar mètodes i costos que ja estan estudiats i, sobretot, perquè volen moure sediments uns metres per deixar-los atrapats més abaix, sense retornar al Delta de l’Ebre la terra presa pels embassaments.

Associació Sediments
AEMS Ríos con Vida
GEPEC-Ecologistes de Catalunya
Picampall
Moviment Social Delta de l’Ebre
Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre
Plataforma en Defensa de l’Ebre
Coordinadora Biscarrués-Mallos de Riglos
Plataforma Riu Siurana Viu
Mieses Global
Cultura Verda
Juristes de les Terres de l’Ebre per les Llibertats
AENATE (Associació d’Empreses de Navegació Activa de les Terres de l’Ebre) Aturem Hard Rock
Ecologistes en Acció de Catalunya
Enginyeria Sense Fronteres
Aigua és Vida

Delta de l’Ebre, 14 de novembre de 2023

Aquest manifest queda obert per sumar noves adhesions d’entitats que HI donen suport